0

Rólam

Image 14"Nézzétek a mező liliomait, hogyan nőnek: nem fáradoznak, nem szőnek-fonnak, mégis mondom nektek: még Salamon sem volt dicsősége teljében úgy felöltözve, mint egy ezek közül." (Mt 6,28-29)

Tisztelettel köszöntöm a Napmátka műhely online kézművesboltjának látogatóit! Röviden bemutatkozom.

Erős Ildikó vagyok, 1973-ban születtem Budapest szélén, Pestszenterzsébeten. Néhány éve családommal Magyarország északi részén, a Bódva-völgyben élek. Kisgyermekkorom óta kézimunkázom, tudásomat a családban, nagymamámtól és főként édesanyámtól kaptam, majd önállóan fejlesztettem és fejlesztem tovább, miközben - természetesen - másoktól is tanulok. Ünnepi alkalmakra készülnek sálaim, kendőim, stóláim, gallérjaim, főképpen kézzel festett, magas minőségű, a bőrön is kellemes merinó gyapjúból.

Más szakirányú végzettségeim (pénzügy-számvitel, ill. oktatás) mellett öltözettervező képesítést szereztem. Munkáim egy részét a Képző- és Iparművészeti Lektorátus zsűrizte, és iparművészeti alkotásnak minősítette.

Korábban több - köztük a Magyar Kézműves Remek - kiállításon is bemutatkoztam, ma már inkább az új darabok tervezésére és megvalósítására fordítom az időmet. Örömteli felkérés volt, amikor a Kós Károly Alapítvány néprajzi pályázatának díjaként készíthettem el az Esztramos nevű darabomat.

Évekig dolgoztam textilipari területen, ahol elsősorban munka- és védőruházati, innovatív textíliák magyarországi bevezetése volt a feladat.

Színek, formák, felületek igézetében élek. Fények nyomában járok. A kézikötés és keresztszemes hímzés mellett a horgolásban és a szövésben találom meg leginkább önmagam, saját stílusom. Emellett nagyon érdekel a kötés és horgolás megjelenése, jelenléte Magyarországon a kezdetektől. Lehetőségeimhez mérten kutatom hazai gyökereit, a népművészetben betöltött helyét, iskolarendszerű oktatását, módszertanát valamint a háziipari kereteit. Szívesen olvasok a XXI. századi textilpar technológiai folyamatairól, jövőjéről is, és figyelemmel kisérem a nemzetközi irányzatokat, illetve más tervezők munkáit.

Számomra a felsőruházat legfontosabb eleme a nyakat körülölelő rész, ez az, amely az arcot kiemeli, és a figyelmet felé irányítja. Ezért döntöttem úgy néhány éve, hogy a korábbi nagyobb ruhadarabok helyett gallérokat és sálakat szeretnék készíteni. Legszívesebben alkalmazott motívumaim a virágok, róluk gyermekkori tanítóm és barátom, Enzsöl Ellák ír talán a legszebben: "Isten szépségének nagykövetei ők, az Édenkertből közöttünk maradt törékeny csodák...Tisztaságuk tükrében látjuk, hogy kik is lehetnénk, ha nem szolgáltunk volna annyi úrnak..."

Kézműves vállalkozásom három fő értéket vall magáénak: Örökség. Egyensúly. Kézimunka.

Örökség

"Boldogok a szelídek, mert ők örökségül bírják a földet." (Mt 5,5)

Hálával tartozom a Teremtőtől kapott alkotókészségért, ítélőképességért, a gazdag magyar hagyomány motívumkincséért, tiszta és értelmet hordozó színeiért valamint a családomtól, különösen édesanyámtól szerzett érdeklődésért és tudásért, amelyek együttesen alapozták meg utamat idáig és remélem, egyúttal a jövő felé is. Tiszteletet érzek az előttem járók iránt éppen úgy, mint a velem együtt haladók felé, lenyűgöz a természet mindig megújuló és adakozó gazdagsága, az állatok és a növények tökéletes szépsége, a csodálatos gyapjú sokoldalúsága.

Egyensúly

"Az ifjú arc, váltakozó vidám és szomorú tündéreivel: mozgalmas, szikrázó, örvénylő, csábító szépség. Az öreg arc, szilárd formáival, a ráncok egyenletes hálózatával: nem csábító, önmagában-való, fenséges, nyugodt szépség. A mai embert az érzékiség rángatja, csak a csábító-szépet ismeri s az öreg arc hatalmas szépségéhez kevésnek van szeme. S többnyire el is rútítják ifjú arcukat, nemiségük plakátját formálják belőle; s elrútítják öreg arcukat is, mert a fiatalság nyomorúságos roncsát őrizgetik rajta." (Weöres Sándor)

Külcsín és belbecs - ahogy mondták valaha. Összhang - mondom én ma. Fontosnak tartom az élet tiszteletét, az egyensúlyt a hagyományos és a mai, a hozott és a saját, a tartalom és a külső között éppen úgy, ahogy a színek és a formák alkalmazásánál is. Szépnek - legyen az fiatal vagy öreg, régi vagy új - azt látom, azt vallom, ami harmónikus, vagyis egyensúlyban van önmagával és a környezetével.

Kézimunka

"Mindig azt hallottátok, hogy a munka átok, a robot szerencsétlenség. De én mondom néktek, ha dolgoztok, beteljesíttek egy darabkát a föld legmesszibb álmaiból, azt a darabkát, melyet rátok szabtak, amikor az álom megszületett... A munka a láthatóvá tett szeretet. És ha nem tudsz szeretettel munkálkodni, hanem csak utálattal, akkor jobb, ha otthagyod munkádat, és leülsz a templom kapuja elé, és alamizsnát kérsz azoktól, akik örömmel munkálkodnak." (Kahlil Gibran)

A kézműves mesterség nagyon sok időt és türelmet kíván, értelmét az alkotó és a viselő örömében leli fel. A kézzel készített darabok esetében egyedi megoldásokat tudunk alkalmazni, így válik minden egyes gondossággal, odafigyeléssel és szakmai tudással készített munka egyedülállóvá. A folyamatos fejlődés, tanulás - ahogy az élet minden területén - itt is elengedhetetlen.

Az itt következő összeállítás néhány munkámról készített montázst mutat be. Az egyes képekre kattintva mindegyik nagyobb méretben is megtekinthető.

A kosár tartalma
Empty cart icon
A kosarad üres
Részösszeg: HUF
A szállítási díj és a kedvezményes kód a rendelési űrlapnál lesz kiszámítva
Rendelés leadása
Válassz nyelvet
Adatvédelmi tájékoztató Általános szerződési feltételek Pénzvisszatérítési eljárás Manage Personal Data