0

Kezelési útmutató

Image 15

A kötött és horgolt ruhadarabokat alapanyagigényüknél és egyedi kialakításuknál fogva érthetően nem egy-egy szezonra, hanem hosszú élettartamra tervezzük. Ráadásul a természetes szálakból készült ruha tisztítása / szárítása / tárolása nagyobb odafigyelést kíván. Ezért fontos, hogy betartsuk a kezelésükre vonatkozó előírásokat, így sokáig szépek, újszerűek maradnak. Ez egyáltalán nem bonyolult és nem igényel sok időt.

Lényeges tudnivalók
A jó minőségű kötött és horgolt ruhadarabok elsődleges jellemzője a rugalmasság, forma- és színtartás, amit szeretnénk megőrizni minél hosszabb élettartamon keresztül.
Ezért:

Mosás
1. Lehetőség szerint kézzel mossuk a ruhákat. Ezt a superwash gyapjúból készült daraboknál is ajánlom, amelyek egyébként géppel is moshatók gyapjú programon. (A kézi mosást különösen a kézzel festett fonalakból készült darabok első mosásánál ajánlott, ahol esetleg némi festékanyag távozhat még az anyagból, bár ez nem jellemző, hiszen mind a fonal, mind a késztermék már beavatott.)
2. Finom (folyékony) mosószerek, speciális gyapjúmosószer alkalmazása javasolt. A fehérítést és a fehérítőtartalmú mosószerek használatát kerüljük.
3. Ha a szuperwash gyapjúból készült ruhát mégis mosógépbe tesszük, max. 30 C fokon, kímélő programmal mossunk.
4. Géppel történő mosás esetén tegyük párnahuzatba a ruhadarabot, hogy a mosás fázisaiban ne nyúljon meg. Olyan huzatot válasszunk, amelyben kényelmesen elfér lazán hajtogatva a ruha, de ennél nem sokkal bővebb. (Célszerű rendszeresíteni e célra egy megfelelő nagyságú, régi párnahuzatot.)
5. A mosógépben ilyenkor legyen egyenletes (ne túl sok vagy kevés) töltet, elegendő hely a víznek. Azonos színvilágú és alapanyagú (kezelési módú) textíliákat mossunk együtt.
6. Ne vigyük túlzásba az öblítő használatát, hogy elkerüljük a visszamaradó anyagok felhalmozódását a textíliában. Forgódobos centrifugázás helyett inkább a mosógép kíméletesebb vízleszívásos centrifuga programja javasolt.
7. Más jó minőségű termék mellett az Eucalan mosó- és öblítőszer kitűnő választás lehet a csak pár percet igénybe vevő és a fentieknél egyszerűbb, gyorsabb kézi mosásnál. Ez esetben az öblítőszer alkalmazását mellőzzük, csak tiszta vízzel öblítsük a ruhát. Kezünkkel segítsünk alá a víztől elnehezedett ruhadaraboknak, különösen olyan motívumok esetében, amelyek csak egy-egy ponton kapcsolódnak a másikhoz.

Szárítás
8. Kíméletesen nyomkodjuk ki a vizet. Ne csavarjuk a ruhadarabot, inkább egy törölközőre fektetve, majd azt felcsavarva itassuk fel a nedvesség jó részét. Ezt követően a ruhadarabot formára igazítva, fektetve (pl. száraz törölközőn) szárítsuk tiszta levegőjű helyen vagy a szabadban, de ne erős napfényben. A formára igazítás a háromdimenziós, nehezebb motívumoknál különösen fontos, hogy a számunkra kívánatos forma rögzüljön a szárítás folyamán. Vegyük figyelembe, hogy a gyapjú rugalmas, formatartó darab, de nedves állapotban sokkal sérülékenyebb. Ügyeljünk rá, hogy ne akadjon bele a körmünk vagy bármi más, ne szöszösödjön a felület. Ha szárítóállványra terítünk törölközőt, az arra fektetett ruha alulról is levegőzik, így gyorsabban, egyenletesebben szárad. Mindig várjuk meg, amíg a ruhadarab teljesen megszárad.
9. Soha ne vasaljuk a kézikötésű vagy horgolt darabokat. (A gőzölés is szükségtelen, ha az előzőekben leírt útmutatásnak megfelelően járunk el, a ruha nem lesz gyűrött.)

Tárolás
10. Tiszta, levegős helyen tároljuk lazán hajtogatva, erős napfénytől védve. Soha ne akasszuk vállfára. Molytól óvjuk! Ugyanerre figyeljünk szállításnál is. Ha hosszabb ideig - akár fél évig vagy ennél tovább - nem viseljük a ruhadarabot, akkor fokozottabban ügyeljünk a molyoktól való védelmére. Vegyük elő, szellőztessük ki, hajtogassuk át. Tárolhatjuk simitózáras nylontasakban is. Ez esetben a következő használat előtt érdemes átöblíteni, kiszellőztetni.

Egyes foltok eltávolításához a Napmátka műhely vonatkozó oldalán talál részletesebb útmutatót.


Keresztszemes karkötők tisztítása, kezelése

Ezek az ékszerek a kézi hímzés okán nagyobb figyelmet igényelnek, mint hagyományos és jellemzően fém ékszereink, de tisztításuk nem lehetetlen. Folyékony mosószeres vagy samponos vízzel, újbeggyel átdörzsölhetjük nagyon finoman, óvatosan a felszínüket úgy, hogy közben magát a karkötőt feleslegesen nem áztatjuk el. Ezt követően hagyhatjuk pár percig (pl. a mosdó káváján), hogy a szennyeződés feloldódjon, majd rövid öblítés után itassuk le a nedvességet puha törölközővel és hagyjuk megszáradni.

Egyszerűbb megoldás lehet még textiltisztító habspray használata, de mindig ellenőrizzük, hogy az adott termék használható-e a felületen (műbőr, pamut illetve fémszál.)

Vigyázzunk rá, hogy a szálakat körömmel vagy más eszközzel ne sértsük meg. Ha nem viseljük, akkor tartsuk a hozzá küldött tokban.

A kosár tartalma
Empty cart icon
A kosarad üres
Részösszeg: HUF
A szállítási díj és a kedvezményes kód a rendelési űrlapnál lesz kiszámítva
Rendelés leadása
Válassz nyelvet
Adatvédelmi tájékoztató Általános szerződési feltételek Pénzvisszatérítési eljárás Manage Personal Data