0

A gyapjúról

Image 13

Munkáim során rendszerint természetes szálféleségekkel dolgozom, főként gyapjúból készülnek a ruhadarabjaim, emellett selymet, mohert, alpakát, angórát, pamutot és viszkózt is használok. Akit részletesen is érdekelnek az egyes szálasanyagok tulajdonságai, azok bővebben olvashatnak róluk kézműves blogomon a Tudástár menüben. Itt csak a leggyakrabban használt alapanyagomról, a merinó gyapjúból készült fonalról írok le néhány információt.

A gyapjú

A merinó juhok gyapja finom, puha fonalakat ad. Minél alacsonyabb mikronszálú a gyapjú, annál puhább, magasabb minőségű ruházati szempontból. Lehetőség van rá, hogy ezt a természetes, kiváló tulajdonságú alapanyagot minél kevesebb beavatkozással alakítsuk fonáshoz alkalmas szálasanyaggá. Az általam használt gyapjú nagy része Dél-Amerikából származik, 19.5 mikronos, fonása, festése pedig az Egyesült Államokban, Európában és Magyarországon történik.

A festés

Festetlen (természetes színű), gyűjthető festőnövényekkel vagy kiváló minőségű, reaktív és savas bázisú festékekkel festett gyapjúval dolgozom. A festési eljárás során a szín rögzítéséhez citromsavat alkalmazunk. A növényekkel történő festés természetesebb, a professzionális gyapjúfestékekkel festett fonal viszont sokkal tartósabb színt eredményez.

A munkáimhoz felhasznált fonalakat nagyritkán én magam festem, de többségében olyan kézműves vállalkozásoktól vásárolom, akiknek a festés a szakterületük. Így maga az alapanyag is kézműves termék, egy-egy szín festésekor általában néhány motring készül egyszerre, két azonos nincs.

A solid, a semi-solid és a tonals festésű fonal

A gyapjú nagyon hálás alapanyag, igazi festővászon, könnyen megszólaltathatók rajta a finom, halvány, de az élénk, erős színárnyalatok is. Ez nem minden szálasanyagról mondható el. A kézi festés egyik jellemző célja és eredménye az ún. semi-solid fonal, amit én is sokszor használok. Ezeket a fonalakat csupán egy árnyalattal festik, de úgy, hogy a festék csak közel egyenletesen fogja be a fonalat, ily módon az adott árnyalat különböző mélységgel, telítettséggel, intenzitással jelenik meg a kész fonalon. Ha nincsenek nagy eltérések (gyakran váltakozó nagyon világos és nagyon sötét részek), akkor ez a fajta fonal (festésmód) emeli ki legszebben a bonyolultabb, összetettebb mintákat.

Ha nagyobbak vagy gyakoribbak az eltérések, akkor a kész darabon a minta esetleg szemzavaró lehet, ezek egyszerűbb felületeken érvényesülnek.

Lehet a semi-solid fonalhoz hasonló megjelenésű fonalakat festeni egy szín különböző árnyalataival is (az adott színt fekete vagy fehér festék hozzáadásával sötétítjük vagy világosítjuk), ez az ún. tonals. Természetesen az is lehetséges, hogy teljesen egyöntetű, egyszínű (solid) fonalat fessünk kézzel, én azonban ilyet ritkán használok. Ellenben vannak olyan darabjaim, amelyek többszínű vagy festékszórt (variegated, speckled) fonalból készülnek.

Tisztelettel kell bánnunk a színekkel. Az alapanyag értékes és drága, és egy-egy szín csak bizonyos környezetben érvényesül szépen. Ezt már a fonal festésekor, majd a felhasználásakor - vagyis a ruhadarab tervezésénél, készítésénél - végül, de nem utolsósorban a viselésénél is érdemes figyelembe vennünk.

Az egyes darabok leírásánál mindig jelzem, hogy milyen fonalból készült. A pontos szálösszetétel a termékek címkéjén is szerepel, a kezelési útmutató pedig online is olvasható, illetve a vásárláskor megküldöm.

A szuperwash kezelés

A szuperwash technológiának köszönhetően az ilyen fonalakból készült ruhákat azok is viselhetik, akiknek a bőre még a legpuhább gyapjúra is általában érzékeny. A szuperwash gyapjú nem szúr, nem irritál. Puha, kellemes viselet. A technológia lényege egyébként az, hogy a természeténél fogva kissé érdes, pikkelyes szerkezetű gyapjúszálról a külső felszínt eltávolítják vagy puhítják, és oly módon rögzítik, hogy mosás során se kapaszkodhasson össze, vagyis ne filcesedjen és ne menjen össze. (Ezért az így kezelt gyapjú nemezelésre egyébként nem alkalmas.) A korábbi, jellemzően klórral történő kezelést mára több helyen egy környezetbarát, természetes sókkal végzett oxidációs eljárás váltotta fel. A szuperwash gyapjúból készült ruha otthoni tisztítása is egyszerűbb (erre utal elnevezése), erről azonban a Kezelési útmutatóban írok bővebben. A technológiából (az alapanyag fent részletezett kezeléséből) adódóan a gyapjú bizonyos természetes tulajdonságai megváltoznak, így például kevésbé meleg, mint a kezeletlen gyapjú, azonban a beltérben is használt gallérok, sálak esetén ez nem feltétlenül hátrány, épp ellenkezőleg.

Munkáim között megtalálhatók szuperwash és kezeletlen merinó gyapjúból készült darabok is. Az utóbbiakból elsősorban kültérre ajánlott sálak készülnek.

* * * * * * * *

Fontos tudni azt is, hogy ha valaki esetleg allergiás reakciót tapasztal bármely állati vagy növényi eredetű terméknél, akkor azt nem feltétlenül maga az alapanyag okozza, könnyen lehet, hogy a tisztítás, szabadban történő szárítás során virágpollen kerül a ruhára, és ez egy újabb kézmeleg vízben történő mosással, vagy egy alapos öblítéssel, benti szárítással orvosolható. Figyeljünk arra is, hogy a tisztításhoz használt vegyi anyag (én általában jó minőségű, balzsammentes sampont ajánlok) se tartalmazzon irritáló összetevőt! Egyre több, speciálisan gyapjúhoz ajánlott tisztító- és öblítőszer is elérhető.

A gyapjú legfőbb élettani tulajdonságaihoz tartozik elsősorban a rugalmasság, a formatartás, a jó abszorpciós képesség, melynek következtében a ruhába nem ízzadunk bele, mégis kellemes meleget ad.

Megérdemli, hogy értékének megfelelően bánjunk vele.

A kosár tartalma
Empty cart icon
A kosarad üres
Részösszeg: HUF
A szállítási díj és a kedvezményes kód a rendelési űrlapnál lesz kiszámítva
Rendelés leadása
Válassz nyelvet
Adatvédelmi tájékoztató Általános szerződési feltételek Pénzvisszatérítési eljárás Manage Personal Data